Klaus

Veel gestelde vragen

1.   Wat is een automatisch parkeersysteem?
2.   Wat is het verschil tussen een vol- en een halfautomatisch parkeersysteem?
3.   Wat kost een automatisch parkeersysteem?
4.   Kan er ook een parkeersysteem bij ons gerealiseerd worden?
5.   Zijn de parkeersystemen betrouwbaar?
6.   Hoe snel werkt het parkeersysteem?
7.   Wat zijn voordelen van automatisch parkeren?
8.   Wat zijn nadelen van automatisch parkeren?
9.   Hoe zit het met het onderhoud van de parkeersystemen?
10. Heb je een vergunning nodig om een parkeersysteem te realiseren?
11. Hoe zit het met gemeentelijke parkeernormen?
12. Zijn er lease-mogelijkheden?
13. Welk parkeersysteem past het beste bij mij?

1. Wat is een automatisch parkeersysteem? 
Automatische parkeersystemen optimaliseren de parkeercapaciteit. Bij toepassing van een automatische parkeersysteem worden auto's compact naast of boven elkaar gestald waardoor er 30 - 60 % ruimte bespaart. Op deze manier worden kubieke (parkeer)meters geoptimaliseerd in bestaande- én nieuwbouwprojecten. In principe heeft elke auto zijn eigen parkeerplek. Enkele systemen zijn toepasbaar voor openbaar gebruik.

2. Wat is het verschil tussen een vol- en een halfautomatisch parkeersysteem?
De woorden zeggen het eigenlijk al. Bij een volautomatisch systeem parkeert u de auto in een entreeruimte, vervolgens wordt de auto geheel automatisch weggezet in de stallingsruimte.
Bij halfautomatische systemen parkeert u zelf de auto op een parkeerplatform. Het opbergen en klaarzetten van de auto gebeurd semi-automatisch door middel van een keycard, afstandbediening of bedieningssleutel. Sommige halfautomatische systemen hebben volautomatische eigenschappen. Drie half-automaat-principes zijn te onderscheiden en bieden we in ons productprogramma aan: stapelparkeer systemen, schuifpallet systemen en parkeerautomaat systemen.

3. Wat kost een automatisch parkeersysteem?
Omdat er veel verschillende parkeersystemen en nog meer oplossingen zijn, is daar niet eenduidig antwoord op te geven. Kosten hangen af van uw wensen, te realiseren plekken, beschikbare ruimte en extra opties. Parkeeroplossingen zijn al te realiseren vanaf 10.000 euro per extra parkeerplek (SingleVario 2061 of SingleUp 2015). Bekijkt u eens een voorbeeld van een parkeeroplossing als buitenopstelling in een betonbak voor totaal 20 onafhankelijke parkeerplaatsen.

4. Kan er ook een parkeersysteem bij ons gerealiseerd worden?
Voor veel situaties kunnen we een oplossing aanbieden. … In ieder geval zijn de minimale afmetingen voor een enkele parkeeruitvoering tbv 2 parkeerplaatsen: 530 x 240 x 290 (LxBxH in cm; Klaus Multiparking type 2015) Er zijn diverse soorten systemen. De productinformatie van ieder systeem geeft meer informatie. Zo vindt u onder andere minimale afmetingen, aangevuld met specifieke informatie. Downloadbare pdf-productbladen geven gedetailleerde informatie. Omhoog

5. Zijn de parkeersystemen betrouwbaar?
Systemen van ons zijn betrouwbaar, sterker nog, in de 35 jaar dat we bestaan hebben we nog geen benoemenswaardige ongevallen meegemaakt. Voordat onze modellen op de markt komen ondergaan ze zware testen en maken ze minimaal 60.000 testbewegingen in de fabriek. Daarnaast voldoen al onze systemen aan alle wettelijk gestelde eisen en zijn de systemen door TUV SÜD gekeurd. Onze Duitse leverancier Klaus Multiparking heeft wereldwijd inmiddels al meer dan 750.000 parkeerplaatsen met automatische parkeersystemen in bedrijf staan. Betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid zijn kernwaarden bij onze systemen, waaraan wij veel waarde hechten.

6. Hoe snel werkt het parkeersysteem?
Dit hangt af van het type en het aantal parkeerplekken. Bij de meeste systemen staat de auto binnen een minuut in ‘wegrijdpositie’. Zoeken naar een lege parkeerplek is verleden tijd omdat u een persoonlijke parkeerplek heeft. Omhoog

7. Wat zijn voordelen van automatisch parkeren?
Bij automatisch parkeren wordt optimaal gebruik maakt van de aanwezige kubieke ruimte. Dit levert een ruimtebesparing op van ongeveer 30 – 60 procent.
Gemeentelijke parkeernormen zijn eerder haalbaar waardoor een bouwproject realiseerbaar blijft.
Op de parkeerplek is uw auto minder schade- en inbraakgevoelig.
In (betaald) parkeerzones, heeft u geen last meer van parkeervergunningen, boetes of wielklemmen omdat het voertuig op eigen terrein wordt gestald.
Het aanleggen van een automatisch parkeersysteem is vaak financieel voordeliger ten opzichte van het bouwen van een parkeergarage. Met name bij een hoog grondwaterpijl of slechte grondcondities.
Minder landschaps- / of maaiveldvervuiling door een compactere bouwstijl.

8. Wat zijn nadelen van automatisch parkeren?
Mensen staan vaak wantrouwend tegenover dit soort parkeersystemen. Dat komt omdat men de auto soms uit het oog verliest en de systemen zijn nog vrij onbekend in Nederland. Het spreekwoord "onbekend maakt onbemind" is hierop van toepassing. Wereldwijd zijn echter al meer dan 750.000 parkeerplekken gerealiseerd.
De psychologische wachttijd lijkt langer doordat de handelingen vaak in een afgesloten ruimte plaatsvindt. Omhoog

9. Hoe zit het met het onderhoud van de parkeersystemen?
Na oplevering wordt een preventief onderhoudscontract aangeboden. Het onderhoud wordt uitgevoerd door opgeleide vakmonteurs van onze leverancier Klaus Multiparking uit Duitsland.Hierdoor bent u verzekerd van professioneel onderhoud. Door preventief onderhoud voorkomt u veelal vroegtijdige defecten.

10. Heb je een vergunning nodig om een parkeersysteem te realiseren?
Als de parkeeroplossing inpandig is, kan in sommige gevallen de installatie ervan probleem- en vergunningloos toegepast worden. Bij nieuwe parkeerprojecten dient het behandeld te worden als een normale bouwaanvraag. Omhoog

11. Hoe zit het met gemeentelijke parkeernormen?
Elke gemeente heeft een eigen parkeernorm bij te realiseren gebouwen. Dit kan afhangen van de grootte en ligging van het gebouw. Door het implementeren van een automatisch parkeersysteem worden de gemeentelijke parkeernormen eerder haalbaar omdat er compacter geparkeerd wordt.

12. Welk parkeersysteem past het beste bij mij?
Er zijn vele mogelijke parkeeroplossingen. Uiteindelijk is er vaak maar een systeem dat het beste aansluit bij uw wensen. Op de website van de leverancier kunt u erachter komen welk systeem het beste bij u past. Vul een paar vragen in en de parkeeroplosing verschijnt vanzelf in beeld. Doe de check.